Op deze BLOG zijn korte verhaaltjes te lezen met wetenswaardigheden uit de praktijk van geluidsmetingen bij evenementen
24-02-2015
Een puzzelwerkje.
Het is stil bij dBcontrol. Niet omdat er niet gewerkt zou worden, integendeel. Maar het opstellen van rekenmodellen maakt nu eenmaal geen geluid. Nog slechts enkele weken te gaan en het voorseizoen van de evenementenkalender breekt weer aan. Organisatoren van evenementen moeten steeds vaker vooraf aantonen dat ze gaan voldoen aan allerlei regels. Verkeer, afval, veiligheid, geluid, het bekende rijtje. Inmiddels is binnen de evenementenbranche een behoorlijke expertise ontstaan op allerlei gebieden. Zoveel dat ook de overheid zich afvraagt wat in 2015 nu weer de stand van zaken is. En daarom vraagt de overheid steeds meer informatie vooraf, om zich in te lezen of om op de hoogte te blijven.
Eind april is er een workshop bij het ESI over geluid, speciaal bedoeld om bij te blijven. Het gaat onder andere over rekenmodellen geluid. Deze modellen worden al sinds circa 1995 gebruikt, doch de laatste jaren steeds vaker bij festivals. Met fraaie 3-D plattegronden wordt het festival gemodelleerd in de omgeving. Even wat bronvermogen inkloppen en klaar, de contouren rollen over het scherm. Helaas is de praktijk wat bewerkelijker. Een model is pas goed als het klopt met de praktijk. Dat betekent toetsen aan eerdere praktijkmetingen elders, bijstellen, opnieuw rekenen enzovoorts. Je wilt immers dat het model een goede voorspelling doet.
Mocht de organisator een jaar later toch een andere indeling van het terrein willen (en waar gebeurt zoiets nou niet?) dan is het een kwestie van het rekenmodel aanpassen en het effect op de geluidsuitstraling van het festival is meteen zichtbaar in de contouren. Waarbij tevens het antwoord volgt of het nog past binnen de huidige vergunning. Het is beter om dat in februari al te constateren dan tijdens de soundcheck in de zomer op de dag van het festival zelf.
Behalve fraaie kleurencontouren in dB(A) kan een dergelijk rekenmodel ook contouren in dB(C) afleveren. U weet het misschien wel, die dB(C) van de lage tonen. Het vereist enig puzzelwerk met de invoer, maar dan heb je ook een goede voorspeller voor klachten. De dB(C) heeft immers meer relatie met de mogelijke geluidsklachten van de buren. Dat is handig om te weten voor de organisator. De vrijkaarten, flessen champagne en VIP rondleidingen kunnen nu gericht worden uitgedeeld. Meer effectiviteit dus.
Ik puzzel verder,